Monday, August 6, 2012

Bright Eyes & A Modern Eve

Ensimmäisinä esittelyssä kaksi nuottilehtistä viime vuosisadan alusta.

Ylimmäisen nuottilehdykäisen kappale on Joseph M. Gaitesin (1873-1940) musikaalista "Bright Eyes" ja nimeltään sopivasti: "For You Bright Eyes".


Tekijänoikeudet tälle kaunokaiselle on merkitty vuodelle 1909 ja ne on annettu H.C.Miner Litho Co:lle. Paperi on nyt jo melkoisen kärsinyttä, repalaista ja haurasta ja koko hoito on nidottu joskus myöhemmin ensiavullisesti vasemmista reunoistaan yhteen.

"For You Bright Eyes" kappaleen on säveltänyt Böömissä syntynyt Karl Hoschna (1876-1911). Hän sävelsi aikoinaan monia menestyneitä Broadway musikaaleja. Tässä musikaalissa esiintyivät ainakin Cecil Lean (1878-1935) yhdessä Florence Holbrookin kanssa. Kyseinen musikaali lienee ollut komedia, sillä Cecil Lean oli ahkera komedianäyttelijä.


A Modern Eve taasen oli saksalainen operetti josta tässä kappale "Good-Bye Everybody". Sen on säveltänyt saksalainen Jean Gilbert (1879-1942). Hän oli kapellimestari ja säveltäjä joka sävelsi ,lähinnä Berliinistä käsin, musiikkia n. viiteenkymmeneen operettiin ennen ja jälkeen ensimmäisen maailmansodan. Ennen toista maailmansotaa Gilbert katsoi parhaaksi muuttaa Argentiinaan, jossa sitten kuolikin 63-vuotiaana.

Nuottilehtisen etualakulmassa on painajan merkintä "The Standard Engraving Co. New York", josta ei löytynyt näin äkkiseltään mitään tietoa, niinkuin ei operetin tuottajasta Mort. H. Singeristäkään, mutta tekijänoikeudet on lätkäisty vuonna 1912 New Yorkilaisille herroille T.B.Harms & Francis, Day & Hunter. Sekä T.B. Harms kavereineen, että ylemmän nuottilehden kustantanut M.Witmark & Sons olivat kaikki New Yorkin "Tin Pan Alleyn", joka alue jolla toimi joukko kustantajia ja lauluntekijöitä, merkittävimpiä kustantajia.



Maailman tapahtumiin näihin aikoihin kuului mm. vuonna 1909 Selma Lagerlöfin saama kirjallisuuden Nobelin palkinto ja Titanicin uppoaminen vuonna 1912, Suomessa kärsittiin toisesta sortokaudesta.

Molempien nuottien kansilehdet kuuluvat suosikkeihini, kuluneisuudeestaan huolimatta.


No comments:

Post a Comment